Wydarzenia

Poznaj zasady zdrowego odżywiania

Odżywianie to nie dieta

Dla zdrowego odżywiania kluczowe są: jakość trawienia, spożywanie posiłków zgodnie z porami roku, wpływ nerwu błędnego na metabolizm, rola emocji i otoczenia, energia zawarta w pożywieniu oraz znaczenie ziół i przypraw.

Zasady obejmują m.in. jedzenie obfitych śniadań, unikanie późnych kolacji, pozwalanie organizmowi na przerwy od jedzenia, niespożywanie posiłków w czasie silnych emocji czy stresu oraz unikanie napojów podczas posiłku, aby nie rozcieńczać soków trawiennych.

W zdrowym odżywianiu nie chodzi o to, aby być na jakiejś szczególnej diecie, chodzi o to, aby codziennie dostarczać swojemu organizmowi to, czego potrzebuje, w jakiej ilości potrzebuje, z uwzględnieniem termiki, tzn. dostosowane do swojego stanu energetycznego i pory roku, najlepiej wykorzystując świeże, lokalne nieprzetworzone produkty. Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia 

Food on Decorated Table during Party
Person Slicing Vegetables on Chopping Board
Detoksykacja

Detoksykacja organizmu

Detoksykacja to naturalny proces usuwania lub neutralizowania toksyn przez organy, takie jak wątroba i nerki, oraz przez wydalanie moczu, kału, potu i wydech. Źródła toksyn chemicznych to m.in.:

  • żywność (konserwanty, dodatki, GMO, pestycydy, herbicydy),
  • zanieczyszczone powietrze,
  • wypełnienia amalgamatowe z rtęcią,
  • środowiska i przedmioty zawierające metale ciężkie (narażenie przemysłowe, skażone powietrze lub woda, niektóre leki i nieodpowiednio powlekane pojemniki),