MIKROBIOM

zdrowy rytm życia
From above of cutout cardboard illustration of person with different bacteria spreading in body on green background
A row of vibrant, multicolored mason jars filled with assorted fermented vegetables against a red wall.
niemowlę z pierwszymi zębami
TO CZEGO NIE WIDAĆ GOŁYM OKIEM

Mikrobiom w równowadze

” Wszelka choroba ma źródło w trzewiach” – Hipokrates 460 r pne

Czy wiesz, że :

  • Mikroorganizmy zasiedlają nasze ciało : skórę i przewód pokarmowy w liczbie 100 trylionów, stanowią 2-3 kg masy ciała człowieka
  • Powierzchnia skóry dorosłego człowieka to 1,73 m kw, powierzchnia jelita cienkiego 250-400 m kw
  • Tylko zdrowy i stabilny mikrobom zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, Dysbioza jest główną przyczyną chorób cywilizacyjnych
  • Poród drogami naturalnymi daje dobrą mikrobiotę dziecku
  • Tkanka limfoidalna związana z układem pokarmowym odpowiada za 70% odporności. Po zaniku grasicy, jej funkcję przejmuje układ pokarmowy. Wyrostek robaczkowy stanowi rezerwuar mikrobioty dla jelit.

ABY ZAPEWNIĆ RÓWNOWAGĘ MIKROBIOTY POTRZEBNE SĄ ODPOWIEDNIE : PROBIOTYKI, PREBIOTYKI (inulina, oligosacharydy),POSTBIOTYKI ( produkty fermentacji mikroorganizmów)

tO CZEGO NIE WIDAĆ

Mikrobom jamy ustnej

Temat znaczenia mikrobiomu dla naszego zdrowia staje się coraz bardziej obecny w świadomości społecznej. Często mówi się, że jelita to nasz „drugi mózg” – badania potwierdzają związek mikrobiomu jelitowego z neuroprzekaźnikami w mózgu, wpływając na nasze emocje. Jednak wiedza o ogromnym znaczeniu mikrobiomu jamy ustnej wciąż jest niewielka.

W jamie ustnej bytują zarówno dobre bakterie, jak i patogeny wywołujące próchnicę czy choroby przyzębia.

Nasza jama ustna zasiedlana jest bakteriami pochodzącymi z dróg rodnych podczas porodu. Rodzice przekazują swoją florę bakteryjną dziecku również podczas kontaktu z niemowlakiem. Dlatego warto zadbać, aby flora bakteryjna w jamie ustnej była prawidłowa. Jak to osiągnąć?

  • Poprzez właściwą higienę jamy ustnej, w tym regularne czyszczenie zębów i języka
  • Używanie naturalnych past i płukanek bez silnych substancji przeciwbakteryjnych, które niszczą także dobre bakterie
  • Leczenie próchnicy, chorób przyzębia i stanów zapalnych błony śluzowej
  • Uzupełnianie diety w probiotyki, również stosowane miejscowo w jamie ustnej, np. w formie sprayu czy tabletek
  • Ograniczenie cukru w diecie, którego nadmiar prowadzi do rozrostu patogennych mikroorganizmów.
  • Codzienna dieta bogata w błonnik, inulinę, kiszonki….

Równowaga mikrobiomu jamy ustnej jest kluczowa dla zdrowia całego organizmu.

Close-up of homemade pickled vegetables in a jar being held, highlighting rustic preservation.
High angle view of a glass jar with pickled cucumbers on a white surface, ideal for food preservation themes.
A row of vibrant, multicolored mason jars filled with assorted fermented vegetables against a red wall.